Vapaaehtoinen voimavara

Vapaaehtoinen voimavara: Miksi sinun kannattaisi tehdä töitä seuran hyväksi?

Käsipallokausi on alkanut ryminällä ja Atlaksella on melkein joka viikko yli 20 ottelua, juniorijoukkueista aikuisiin asti. Atlaksen uusi hallitus on myös päässyt tositoimiin, ja näin myös seurajaosto. Alkusyksy on useimmiten hektistä aikaa ja suurimmalla osalla on myös muuta kiirettä ja muita harrastuksia, kuitenkin valtaosa seuran taustasta tekee tätä työtä vapaaehtoisesti. Pienissä seuroissa on yleensä pakko tukeutua vapaaehtoistyöhön, muuten toiminta ei pyörisi. On myös jatkuvasti tehtävä työtä sen eteen, että saadaan lisää porukkaa hommaan mukaan. Vapaaehtoinen voimavara urheiluseurassa on siis elintärkeää.

Vapaaehtoistyön merkitys

Seura hyötyy erittäin paljon vapaaehtoisista, jotka tekevät työtä rakkaudesta lajiin. Konkreettisena esimerkkinä voi nostaa Atlas Cupia, joka pyörii seuranjäsenien avulla. Keräämällä henkilöitä jokaisesta joukkueesta voimme taata, että yhdelle ei jää liian suuri taakka, ja useimpien lapsethan siellä kentillä juoksee, jolloin muutenkin olisi kentän laidalla. Miksi ei haluaisi tehdä jotain hyödyllistä lapsen harrastuksen eteen? Osallistumalla toimintaan näytetään myös lapselle, että ollaan motivoituneena mukana tälle tärkeässä harrastuksessa. Näin ollen lapset saavat aikuisista tärkeitä esikuvia, ja myös heidän motivaationsa kasvaa. Toimintaan osallistumalla saa myös uusia kontakteja ja seuran yhteisöllisyys kasvaa entisestään.

Mitä saa henkilökohtaisesti tekemällä vapaaehtoistyötä? Kuten jo mainittu, uusia ystäviä ja verkostoitumista, mutta myös mahdollisuuden vaikuttaa seuran toimintaan. Ville Rintala, hallituksen monivuotinen jäsen kertoo, että hän pyrki mukaan juuri tästä syystä.

“Tuntui, että seuran toiminta oli menossa väärään suuntaan, emmekä mielestäni toimineet seurana, vaan meitä oli vain monta joukkuetta. Onneksi samanlaisia ajatuksia oli herännyt monilla muillakin ja nyt on ilo katsoa seuran toimintaa, joka on kehittynyt valtavasti”, hän kertoo.

Pääsemällä mukaan vaikuttamaan toimintaan luo onnistumisen tunnetta ja myös henkilökohtaista kasvua ja itsevarmuutta. Siksi haluamme kannustaa osallistumaan joukkueen tapahtumiin ja myös koko seuran tapahtumiin, kun sitä itsevarmuutta on kerätty tarpeeksi. Tärkeää on myös oma jaksaminen, jolloin tarpeeksi iso joukko taustahenkilöitä on tarpeellista. Valmentaja Ville Viljanen mainitsee toivelistassaan juuri tätä:

“Seuran näkökulmasta lisää innokkaita vanhempia taustajoukkoihin, jotta kukaan ei kuormitu”, hän kuvailee. Ville toivoo myös käsipallohallia Vantaalle, mutta tätä saamme vielä odottaa.

Uuteen hallitukseen valittu Merja Karvala kommentoi myös vapaaehtoistyötä seuraavasti:

“Vapaaehtoistehtäviä tehdään isolla sydämellä arjen keskellä. Kyllä minä itse helpommin sitoudun mukaan, kun toiminnassa mukana olevat ihmiset tekevät aidosti yhteisön eteen töitä hyvällä rennolla sykkeellä.”

Adriana "Atsku" Jakimova, Alicia Eklund, Merja Karvala ja Georgios Stergakis
Sihteeri Adriana ”Atsku” Jakimova, rahastonhoitaja Merja Karvala, pelaaja ja valmentaja Alicia Eklund ja varapuheenjohtaja Georgios Stergakis

Mitä minä voin tehdä?

Tehtäviä seurassa on monia, ja kaikkien ei ole pakko pyrkiä hallitukseen, jotta saa osallistua seuran toimintaan. Jokaiseen kotiotteluun tarvitaan mm. kahvilamyyjiä ja kellonpitäjiä. Joukkueen toimintaan voi myös osallistua joukkueenjohtajana tai valmentajan apukätenä, ja jos tarinalliset tekstit ovat juttusi, voi ryhtyä joukkueen some-manageriksi! Seuran tarvitsee myös jatkuvaa kehitystä ja työryhmiä luodaan ajoittain, ottamalla joukkueenjohtajaan yhteyttä kehitysideoista, he voivat toimittaa nämä eteenpäin seuran hallitukselle.

Jokaisella on taatusti jotain annettavaa ja Atlas ottaa kaiken avun vastaan ilomielin. Pyrimme pitämään kommunikaatiota avoimena varsinkin vapaaehtoistyöstä ja toivomme että vanhemmat houkuttelevat mukaan myös ne, jotka mielellään pysyvät kentän laidalla. Kuten Merja kuvaa, vapaaehtoinen voimavara kukoistaa, kun joukossa on sitoutuneita tekijöitä ja tehtäviä tehdään isolla sydämellä. Nuoremmille on myös tärkeä näyttää esimerkkiä, jotta he näkevät, että työ kantaa hedelmää. Georgios Stergakis komppaa aiempia kommentteja:

“Kyseessä on upea laji ja harrastus, jossa on mahtava yhteisö taustalla. Ilman tätä vapaaehtoisten yhteisöä meillä ei olisi näin upeaa seuraa ja toimintaa.”

Seura kaipaa kasvaessaan aina enemmän vapaaehtoisia, joten tulethan mukaan kokemaan, mihin Kotikylän Jengi pystyy yhdessä!

Wilma Rehnström,
Mediavaastaava

Scroll to top